Dziś chciałabym wam przybliżyć wartość jaką mają ryby i owoce morza.
Może nie każdy przepada za takimi produktami ale zapewniam, że można zrobić z tego przepyszne dania bądź przekąski - a jednocześnie ma to korzystny wpływ na nasz organizm i wcale nie doda nam kalorii.Oczywiście, pisząc o rybach i owocach morza wcale nie mam na myśli wyszukanych i drogich potraw. Ze zwykłego fileta mrożonego można zdziałać cuda.
Ja osobiście uwielbiam taki filet na parze z pieczarkami i brokułami. Pyszna jest bez soli ale z dodatkiem pieprzu i przyprawy do ryb, dosłownie odrobinkę. Może się wydawać to mdłe ale z czasem zacznie smakować.
*w internecie możecie wyczytać, że nie powinno się łączyć ryb z brokułami, w następnym poście postaram się napisać dlaczego.
Taka rybka ma korzystne działanie na nasz organizm, a jakie:
wygładzają zmarszczki, gdyż zawierają witaminy A i E
zmniejszają ryzyko nowotworów
wzmagają rozwój płodu dziecka
wpływają pozytywnie na wzrok
są źródłem łatwoprzyswajalnego białka
poprawiają pamięć i zdolności umysłowe
mają właściwości przeciwzapalne
działają antydepresyjnie
zapobiegają anemii
zmniejszają ryzyko astmy
zapobiegają starczej demencji..
ALE:
Wiemy już, że ryby są niezwykle zdrowe. W ich mięsie jest dużo białka oraz wpływające bardzo pozytywnie na organizm kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jedynym ALE są dioksyny*, w tym metylortęć, zgromadzone w tkankach ryb. A to wszystko za sprawą zanieczyszczenia wody i atmosfery. Degradacja środowiska sprawia, że praktycznie wszystko to, co jemy jest w mniejszym bądź większym stopniu skażone. Co gorsza nie jesteśmy w pełni świadomi czego się wystrzegać.
Niestety w tych czasach nawet najzdrowsze produkty są szkodliwe./Ola
Może nie każdy przepada za takimi produktami ale zapewniam, że można zrobić z tego przepyszne dania bądź przekąski - a jednocześnie ma to korzystny wpływ na nasz organizm i wcale nie doda nam kalorii.Oczywiście, pisząc o rybach i owocach morza wcale nie mam na myśli wyszukanych i drogich potraw. Ze zwykłego fileta mrożonego można zdziałać cuda.
Ja osobiście uwielbiam taki filet na parze z pieczarkami i brokułami. Pyszna jest bez soli ale z dodatkiem pieprzu i przyprawy do ryb, dosłownie odrobinkę. Może się wydawać to mdłe ale z czasem zacznie smakować.
*w internecie możecie wyczytać, że nie powinno się łączyć ryb z brokułami, w następnym poście postaram się napisać dlaczego.
Taka rybka ma korzystne działanie na nasz organizm, a jakie:
wygładzają zmarszczki, gdyż zawierają witaminy A i E
zmniejszają ryzyko nowotworów
wzmagają rozwój płodu dziecka
wpływają pozytywnie na wzrok
są źródłem łatwoprzyswajalnego białka
poprawiają pamięć i zdolności umysłowe
mają właściwości przeciwzapalne
działają antydepresyjnie
zapobiegają anemii
zmniejszają ryzyko astmy
zapobiegają starczej demencji..
ALE:
Wiemy już, że ryby są niezwykle zdrowe. W ich mięsie jest dużo białka oraz wpływające bardzo pozytywnie na organizm kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jedynym ALE są dioksyny*, w tym metylortęć, zgromadzone w tkankach ryb. A to wszystko za sprawą zanieczyszczenia wody i atmosfery. Degradacja środowiska sprawia, że praktycznie wszystko to, co jemy jest w mniejszym bądź większym stopniu skażone. Co gorsza nie jesteśmy w pełni świadomi czego się wystrzegać.
Niestety w tych czasach nawet najzdrowsze produkty są szkodliwe./Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz